Blog For Google 3D Warehouse Part 6 (December Pick)


At the beginning of every month 3Dwalkthroughs.com selects our favorite 3D model from Greg Rose’s blog which highlights new 3D building models as they are added to Google’s 3D Warehouse.

Our monthly selection is based on impressive: architecture, level of detail, level of realism etc.

For the month of December we have chosen the CCTV Headquarters in Beijing China.

Description
The CCTV Headquarters is a skyscraper that is currently under construction in Beijing, China. The building will be the new headquarters of China Central Television. Groundbreaking took place on September 22, 2004. It is planned to be completed in time for the 2008 Summer Olympics. Rem Koolhaas and Ole Scheeren are the designers of the building. The building will stand at 234 meters or 755 feet tall and will have 54 floors.

I chose this particular model because of the interesting way the model was integrated into the site plan. The wikipedia entry below describes some of the unique aspects of this amibitious project.

The CCTV Headquarters is a skyscraper that is currently under construction in Beijing, China. The building will be the new headquarters of China Central Television. Groundbreaking took place on September 22, 2004. It is planned to be completed in time for the 2008 Summer Olympics. Rem Koolhaas and Ole Scheeren are the designers of the building. The building will stand at 234 meters or 755 feet tall and will have 54 floors.

The main building is not a traditional tower, but a continuous loop of five horizontal and vertical sections covering 4,100,000 square feet of floor space, creating an irregular grid on the building’s facade with an open center. The construction of the building is considered to be a structural challenge, especially because it is in a seismic zone. A second building, the Television Cultural Centre , includes a hotel, a visitor’s centre, a large public theatre, and exhibition spaces. It is visible from the main intersection of the new Beijing Central Business District through the window of the main CCTV headquarters building. A media park forms a landscape of public entertainment, outdoor filming areas, and production studios as an extension of the central green axis of the CBD.[1]

The building is being built in two sections that will ultimately be joined to complete the loop. In order not to lock in structural differentials this connection has to be completed at the last minute and at the coldest time of night, 4am or 5am, when the steel in the two towers has cooled to the same temperature. This joining is widely anticipated by Beijing locals and has been a topic of much discussion.

Source: Wikipedia.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: